Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2010

Ο μπλε κάδος δεν είναι για σκουπίδια...

Έχω βρεθεί πολλές φορές μπροστά στους μπλε κάδους ανακύκλωσης όπως και εσείς φαντάζομαι, με σκοπό να ανακυκλώσω συσκευασίες και υλικά που έχουν τη σχετική σήμανση. Όλα τα προϊόντα λοιπόν που είχαν το σήμα της ανακύκλωσης πίστευα πως είναι κατάλληλα για να μπουν μέσα στο μπλε κάδο της γειτονιάς μου. Όμως ψάχνοντας βρήκα όλες τις σχετικές πληροφορίες και κατέληξα πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Έτσι λοιπόν σας παραθέτω περιληπτικά οδηγίες για μια σωστή ανακύκλωση.
Θα ήταν κρίμα όλη αυτή η προσπάθεια να πάει χαμένη και οι κάδοι αυτοί να μετατραπούν σε κάδους απορριμάτων.
  • Οι συσκευασίες θα πρέπει να είναι καθαρές
Ναι είναι αλήθεια, δεν μας δούλευαν αυτοί που δεν ανακύκλωναν και μας την έλεγαν κιόλας. "Ναι σαπούνισε τα κιόλας πριν τα πετάξεις" Οι συσκευασίες θα πρέπει να είναι καθαρές και να μην περιέχουν υπολείμματα από το αρχικό προιόν!!! πχ γιαούρτια, γάλατα.
  • Διαχωρισμός συσκευασιών
Υπάρχουν αρκετές συσκευασίες που δεν είναι ανακυκλώσιμες στο σύνολό τους. Αυτό θα σημαίνει πως θα πρέπει να γίνει πρώτα διαχωρισμός των υλικών αυτών.
  • Μέγεθος χαρτιού
Τα περισσότερα χαρτιά στο σύνολό τους μπορούν να ανακυκλωθούν όμως και εδώ υπάρχει μια προϋπόθεση. Τα χαρτιά που έχουν μέγεθος μικρότερο από το γνωστό μας Α4 ΔΕΝ μπορούν να ανακυκλωθούν. Έτσι δεν έχει νόημα να ρίχνουμε μικρά χαρτάκια όπως για παράδειγμα post it κτλ.


  • Γυαλιά, τζάμια κ.α.
Δεν είναι σωστό και καθόλου ασφαλές να ρίχνουμε στους κάδους σπασμένα γυαλιά ή τζάμια. Ο διαχωρισμός γίνεται από ανθρώπους και όχι από μηχανές. Τυχόν σπασμένα κομμάτια θα μπορούσαν να προκαλέσουν τραυματισμούς. Για τις λάμπες πυρακτώσεως υπάρχει άλλη διαδικασία και σε καμία περίπτωση ΔΕΝ πρέπει να πετάμε σε κανένα κάδο λάμπες!
  • Ηλεκτρικές συσκευές
Το ότι η ηλεκτρική μας σκούπα είναι φτιαγμένη και από πλαστικά κομμάτια αυτό από μόνο του σαν γεγονός ΔΕΝ την κάνει ανακυκλώσιμη στο σύνολό της και ως εκ τούτου ΔΕΝ μπορεί να τοποθετηθεί μέσα σους μπλέ κάδους.
  • Μπαταρίες
Ίσως το μεγαλύτερο "αμάρτημα" από όλα, είναι να πετάμε τις μπαταρίες από παιχνίδια, κινητά, κτλ σε κάδους είτε απορριμάτων είτε ανακύκλωσης. Για τις μπαταρίες υπάρχουν ειδικοί κύλινδροι σχεδόν σε όλα τα μεγάλα μαγαζιά ακόμα και σε σχολεία, μιας που οι μαθητές σαν νέα γενιά, συχνά είναι πιο ενημερωμένοι πάνω στα θέματα της ανακύκλωσης από το σχολικό περιβάλλον.

Αυτά προς το παρόν!!


Bookmark and Share


Creative Commons License
Το κείμενο, Ο μπλε κάδος δεν είναι για σκουπίδια... από το http://sine-mora.blogspot.com/ διέπεται από την άδεια Creative Commons Αναφορά προέλευσης-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.
Η φωτογραφία είναι από:http://www.flickr.com/photos/peterkaminski/ / CC BY 2.0

Ετικέτες , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα