Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2010

ηξεις αφήξεις...

Η φράση προήλθε από το χρησμό της Πυθίας "ηξεις αφήξεις ου θνήξεις εν πολέμω". Βάζοντας κόμμα σε διαφορετικά σημεία του χρησμού, αλλάζει το νόημα:
"ηξεις, αφήξεις, ου θνήξεις εν πολέμω" = "θα φύγεις, θα επιστρέψεις, δε θα πεθάνεις στον πόλεμο"
ενώ "ηξεις, αφήξεις ου, θνήξεις εν πολέμω" = "θα φύγεις, δε θα επιστρέψεις, θα πεθάνεις στον πόλεμο".


Κάπως έτσι μου ακούγονται τόσες μέρες, εβδομάδες καλύτερα, οι ειδήσεις και οι συζητήσεις σχετικά με την οικονομία της Ελλάδας στα ΜΜΕ. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, ή τουλάχιστον από ένα αποδεκτό σημείο που να καταλαβαίνουμε όλοι. ΔΝΤ, αρχικά για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι ένας οργανισμός που ιδρύθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 1945. Έδρα του ορίστηκε η Ουάσιγκτον ως πρωτεύουσα της χώρας με το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής, ΗΠΑ.
Στόχος του οργανισμού είναι
η προώθηση της διεθνούς νομισματικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών με ισόρροπη ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου. Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να αιτηθεί να γίνει μέλος. Αφού η αίτηση της εξεταστεί σύμφωνα με εσωτερική διαδικασία, θα καθοριστούν α) ο τρόπος καταβολής της συνδρομής της σε κεφάλαιο και β) οι όροι και προϋποθέσεις για την ένταξή της. Μέσα σε όλα αυτά το ΔΝΤ μπορεί να παρέχει βοήθεια (οικονομική) σε χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην οικονομική τους κατάσταση. Όταν λοιπόν μια χώρα δεν δύναται να πληρώσει τα χρέη της, συντάξεις μισθούς κτλ είναι αναπόφευκτο να μην χτυπήσει την πόρτα του ΔΝΤ αργά ή γρήγορα! Έκτος φυσικά αν αυτή η χώρα είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολύ περισσότερο μέλος της Ευρωζώνης, τότε αλλάζει το πράγμα. Ή δεν αλλάζει τίποτα;
Καταρχήν τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ποιοι είναι οι στόχοι της;

Είναι μια μοναδική σχέση οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας μεταξύ 27 δημοκρατικών ευρωπαϊκών χωρών. Στόχοι της είναι ειρήνη, ευημερία και ελευθερία για τα 498 εκατομμύρια των πολιτών της σ’ έναν δικαιότερο και ασφαλέστερο κόσμο.

Όταν λοιπόν ένα κράτος μέλος της ΕΕ βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο, που πρέπει  να αναζητήσει στήριξη, πολιτική, οικονομική ή ότι άλλο; Δεν εξετάζουμε τώρα το γιατί η χώρα χρειάζεται στήριξη, εξετάζουμε τους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ αν υπάρχουν.Εγώ κατάλαβα πως θεσμοθετημένοι μηχανισμοί από  πλευράς ΕΕ δεν υπάρχουν. Τώρα αν υπάρχει η διάθεση να βάλουν πλάτη, ούτε αυτό το βλέπω και αν υπάρχει είναι ένα χαρτί που θα το δούμε λίγο πριν ακούσουμε το έχετε γεια βρυσούλες!!! Δεν ζητήσαμε λεφτά, ζητήσαμε πολίτικη στήριξη, μια εγγύηση των ισχυρών της Ευρώπης η οποία θα μας επιτρέψει να δανειστούμε με τα ίδια επιτόκια που δανείζετε η υπόλοιπη Ευρωζώνη. Δεν ζητήσαμε να σταματήσει η κερδοσκοπία απέναντι στη Δραχμή, αλλά απέναντι στο Ευρώ! Τώρα θα μου πεις όλη η ουσία ίσως και να είναι αυτό, η κατρακύλα του Ευρώ έναντι του δολαρίου! Δεν είμαι οικονομολόγος και δεν μπορώ να κάνω ανάλυση εις βάθος. Μα αν ήμουν όμως, ίσως και να μην είχατε καταλάβει τίποτα ως εδώ!!!
Κοίτα καμιά φορά πως τα φέρνει η ζωή, τη μέρα της 25ης Μαρτίου, δεν θα να την ξεχάσουμε ποτέ! Σήμερα (25-03-2010) στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες η Ελλάδα θα αναζητήσει ένα δίχτυ προστασίας ικανό να ανακόψει, τα χειρότερα! Η Ελλάδα θα το αναζητήσει, η Ευρώπη θα της το δώσει ή θα μας δείξει το δρόμο προς το ΔΝΤ;
Δεν το  γράφω εγώ, αλλά όλες οι εφημερίδες ανεξαρτήτως χρώματος, όπου έχει πάει το ΔΝΤ δημιουργήθηκαν αναταραχές και διαδηλώσεις. Χώρες που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν ήδη χτυπήσει το κουδούνι του ΔΝΤ είναι: η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Λετονία. Αν η Ελλάδα φτάσει εκεί θα είναι το πρώτο κράτος μέλος στην ευρωζώνη που θα το πράξει και μην ξεχνάτε, η χώρα μας είναι ένα από τα ιδρυτικά μελή της ΕΟΚ (Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα) μετέπειτα Ευρωπαϊκή Ένωση.
Άντε να δούμε που θα βάλουν το κόμμα σήμερα οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι στο χρησμό, μιας που έχουν αναλάβει τόσο καιρό το ρόλο της Πυθίας!

ΥΓ. Χρόνια πολλά σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα, η Ελλάδα μας μικρή σε μέγεθος τεράστια σε ιστορία και πολιτισμό. Και τότε, το 1821, μπορεί στα μάτια αρκετών να ήταν ακατόρθωτο επίτευγμα η απελευθέρωσή μας, όμως για κάποιους άλλους ήταν απλά θέμα χρόνου!!!Bookmark and Share
Creative Commons License
Το κείμενο διέπεται από την άδεια  

Ετικέτες , , ,

2 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger nemesis είπε...

"μπορεί στα μάτια αρκετών να ήταν ακατόρθωτο επίτευγμα η απελευθέρωσή μας, όμως για κάποιους άλλους ήταν απλά θέμα χρόνου!!! "
Οπως όλα σε αυτο τον τοπο...ποσο δίκιο έχεις...

26 Μαρτίου 2010 - 5:51 π.μ.

 
Ο χρήστης Blogger ignotus είπε...

Έτσι είναι nemesis και χάρηκα που συμφωνείς! Η αλήθεια και το δίκιο μπορεί να είναι καλά κρυμμένα, όταν όμως έρθει η στιγμή να βγουν στην επιφάνεια...τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο μπροστά τους!!!

26 Μαρτίου 2010 - 12:29 μ.μ.

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα