Τρίτη, 9 Μαρτίου 2010

νοοτροπία, mentality, mentalité, mentalità, mentalität,عقلية No.1


Σε όποια γλώσσα και να το πεις, αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, ούτε μέσα μας αλλά πολύ περισσότερο γύρο μας! Το γνωστό σε όλους μας άσμα "Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν" πρέπει να το βάζουμε κάθε πρωί και να το ακούμε καμιά 10αρια φορές μπας και ξεκολλήσουμε!!!
Η αιτία που έφερε στη μνήμη μου το λαϊκό αυτό άσμα είναι το metro της Ιαπωνίας και για να γίνω πιο συγκεκριμένος όχι το metro στο σύνολό του, απλά 2 πλακάκια του!!! Μην βιαστείτε να βγάλετε συμπέρασμα, δεν τρελάθηκα ακόμα, αλλά πιστεύω μετά την ανάγνωση του post θα τρελαθείτε σίγουρα εσείς. To περιστατικό το άκουσα σε κάποια εκπομπή στην Ελληνική τηλεόραση, δυστυχώς δεν θυμάμαι να σας πω σε ποια ακριβώς, αν κάποιος από εσάς θυμάται ευχαρίστως να μου το αναφέρει να το γράψω...εκ των υστέρων!!

Στη μακρινή Ιαπωνία λοιπόν...
λαμβάνει χώρα η σύντομη αλλά τόσο περιεκτική σε βαθύτερο νόημα ιστορία μας. Ένας συμπατριώτης μας βρέθηκε στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου και τι πιο φυσικό να χρησιμοποιήσει το πιο διαδεδομένο μέσο μαζικής μεταφοράς, το metro. Έκπληκτος είδε έναν Ιάπωνα με το κουστούμι την καμπαρτίνα και την επαγγελματική του τσάντα να κρατάει στο χέρι του, μια κόλλα και 2 πλακάκια!! Ο Έλληνας τα έχασε, σου λέει πω πω αδερφέ, έσπασαν δύο πλακάκια και ήρθε αμέσως πρωί πρωί ο πλακάς, ντυμένος δικηγόρος-ειδικός αναλυτής-αρχιτέκτονας, να τα κολλήσει!!! Όταν κάποια στιγμή μιλήσανε, ο Ιάπωνας του είπε πως δεν είναι πλακάς και πολύ περισσότερο δεν είναι καν υπάλληλος του metro. Τότε ο δικός μας προφανώς ξαφνιασμένος τον ρώτησε γιατί πήγε πρωί πρωί να κολλήσει με δική του πρωτοβουλία τα σπασμένα πλακάκια του σταθμού, και η απάντηση που πήρε ήταν:

"Μα το metro ανήκει στο δημόσιο, άρα είναι και δικό μου, χτες που πήγαινα στη δουλειά μου είδα πως τα δύο αυτά πλακάκια ξεκόλλησαν από τη θέση τους, έτσι σήμερα ξεκίνησα λίγο πιο νωρίς για να προλάβω να τα κολλήσω στη θέση τους πριν πάρω το metro."

Τώρα θα μου πείτε άσε ρε μεγάλε τι είναι αυτά που μας λες τώρα, τι θέλεις δηλαδή, να πάρουμε όλοι ένα μυστρί στο χέρι και να κολλάμε τα πλακάκια στα metro και στις πλατείες. Όχι σε καμία περίπτωση γιατί στην Ελλάδα αν πάτε να κολλήσετε σπασμένο πλακάκι σε δημόσιο χώρο με δική σας πρωτοβουλία, το πιθανότερο που θα σας συμβεί είναι να πάτε μέσα για παράνομη επισκευή δημοσίου πλακιδίου, σε δημόσιο χώρο, άνευ αδείας και χαρτοσήμου σύμφωνα με το άρθρο τάδε, του αστικού κώδικα τάδε!!!

Πέρα από την πλάκα λοιπόν ένα σπασμένο πλακάκι σε ένα δημόσιο χώρο σίγουρα θα πρέπει να επιδιορθώνετε άμεσα από ειδικευμένο προσωπικό που θα διασφαλίζει και την ασφάλεια χρήσης του χώρο από το κοινό. Απλά σας αναφέρω το γεγονός για να δείτε τη νοοτροπία και τον τρόπο σκέψης ενός ανθρώπου για τη δημόσια περιουσία. Αυτός ο άνθρωπος αφού μπήκε στο κόπο να χάσει προσωπικό του χρόνο για να επισκευάσει κάτι σε δημόσια περιουσία, σίγουρα δεν θα χάσει ούτε ένα δευτερόλεπτο για να την καταστρέψει, ποτέ στη ζωή του.

Στην Ιαπωνία όταν οι εργάτες ενός εργοστασίου θέλουν να απεργήσουν, φορούν ένα μαύρο περιβραχιόνιο και συνεχίζουν κανονικά τη δουλειά τους. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να καλέσει ο διευθυντής τον εκπρόσωπό τους και να τον ρωτήσει τον λόγο που απεργούν, καθώς και ποια είναι τα αιτήματα τους. Το αποτέλεσμα της συνάντησης σίγουρα δεν θα είναι πάντα το επιθυμητό και για τις δύο πλευρές, όμως ο τρόπος που το διαχειρίζονται σίγουρα είναι μοναδικός!

Έτσι λοιπόν το συμπέρασμα είναι ένα, δώσαμε τα φώτα, δώσαμε τον πολιτισμό, δώσαμε όλες τις Ελληνικές λέξεις στην ιατρική, στα μαθηματικά, στη γεωμετρία...μπορώ να γράφω μέχρι αύριο. Σήμερα όμως αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία εμείς οι πολίτες απέναντι στο κράτος και πολύ περισσότερο το αντίστροφο, θα αλλοτριωθούμε τόσο πολύ που θα έχουμε πλούσια ιστορία αλλά κανένα μέλλον.

Bookmark and Share

Creative Commons License
Το κείμενο, νοοτροπία, mentality, mentalité, mentalità, mentalität, عقلية ... από το http://sine-mora.blogspot.com/ διέπεται από την άδεια Creative Commons Αναφορά προέλευσης-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.
Η φωτογραφία είναι από http://www.flickr.com/photos/andreas/ / CC BY-SA 2.0

Ετικέτες , , , , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα