Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010

Για να ξέρεις τι λες

Πολλές φορές έχουμε ακούσει την φράση: “στην πρεμιέρα της παράστασης έδωσε το παρόν όλο το «ανφάν γκατέ» της Αθήνας” . Το λέμε και το διαβάζουμε ξανά και ξανά, ας δούμε όμως από που προέρχεται! Είναι η Γαλλική φράση, (enfant = παιδί, gâté = κακομαθημένο, χαϊδεμένο), στην ουσία εννοούμε το πλουσιόπαιδο, εκλεκτή ομάδα καλεσμένων. Ανάλογα λοιπόν πότε, που, και πως το αναφέρουμε μπορούμε να κυριολεκτούμε ή χλευάζουμε ένα άτομο ή μια ομάδα ατόμων. Και συνεχίζουμε με τα Γαλλικά μας...
      Πολλές φορές έχουμε ακούσει την φράση: “στην πρεμιέρα της παράστασης έδωσε το παρόν όλο το «ανφάν γκατέ» της Αθήνας” . Το λέμε και το διαβάζουμε ξανά και ξανά, ας δούμε όμως από που προέρχεται! Είναι η Γαλλική φράση, (enfant = παιδί, gâté = κακομαθημένο, χαϊδεμένο), στην ουσία εννοούμε το πλουσιόπαιδο, εκλεκτή ομάδα καλεσμένων. Ανάλογα λοιπόν πότε, που, και πως το αναφέρουμε μπορούμε να κυριολεκτούμε ή χλευάζουμε ένα άτομο ή μια ομάδα ατόμων.
     Και συνεχίζουμε με τα Γαλλικά μας και πιο συγκεκριμένα με την φράση “Αυτή έχει μεγάλο τουπέ”. 

Τη φράση αυτή χρησιμοποιούμε καθημερινά αρκετές φορές συνήθως σε συζητήσεις μεταξύ φίλων, σχολιάζοντας όχι και με τον καλύτερο τρόπο άλλα άτομα! Στα Γαλλικά λοιπόν η λέξη «toupee» σημαίνει φούντα στα μαλλιά (στο σημείο πάνω από το κούτελο). Στη Γαλλία κατά τον 18ο αιώνα για να αποκτήσει κάποιος τον τίτλο του ευγενή, έπρεπε πρώτα απ’ όλα να έχει χτένισμα με «toupee» δηλαδή να έχει χτένισμα με φούντα. Επειδή η όλη εμφάνιση ήταν άκρως εγωιστική βγάζοντας ταυτόχρονα μια εικόνα αυθάδειας, γι’ αυτό έχει επικρατήσει να λέμε, ο/η τάδε έχει μεγάλο τουπέ!! Είναι δηλαδή αυθάδης, εγωιστής, φαντασμένος.
     Από τα Γαλλικά θα περάσουμε στα Ιταλικά και στη γνωστή σε όλους μας φράση, “θα είμαι απίκο”. Η λέξη «picco» στα Ιταλικά σημαίνει κορυφή-άκρη. Όταν λοιπόν στα πλοία κάποιος είναι “a picco” αυτό θα πει πως είναι όρθιος στην πρύμνη σε ετοιμότητα να ρίξει την άγκυρα την σωστή στιγμή. Με λίγα λόγια στα Ελληνικά, ο σωστός άνθρωπος τη σωστή στιγμή. Αυτό ακριβώς εννοούμε όταν λέμε...θα είμαι απίκο!!!

Ετικέτες , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα