Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012

Pentium 4 in a paper boxΠόσες φορές δεν έχουμε ακούσει τη φράση “…πήρα καινούργιο υπολογιστή και μου έμεινε ο P4 (Pentium 4), τι να τον κάνω τώρα πια δεν πιάνει μια….τον θέλεις;”
Στο τέλος καταλήγει στα αζήτητα ή στα σκουπίδια και στην καλύτερη  των περιπτώσεων αφού κρατήσουμε το σκληρό δίσκο άντε και κανένα DVD ROM θα πάρει τον δρόμο για την ανακύκλωση.
Ένας υπολογιστής είναι πάντα χρήσιμος, έστω και αν η παρωχημένη τεχνολογία του, δεν του επιτρέπει να “τρέχει” σύγχρονα προγράμματα και εφαρμογές. Και τι δεν θα έδινα να είχα κρατήσει ακόμα σε λειτουργία το πρώτο μου PC (AMD 486SX). Το τότε λειτουργικό του σύστημα ήταν τα Windows (3.11) και λίγο πριν τη δύση του θυμάμαι πως απέκτησε και CD ROM διπλής ταχύτητας. Μεγάλη ιστορία το δισκάκι των 600MB για την εποχή εκείνη (1994), αφού ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή μόλις έφτανε τα 385ΜΒ. Δηλαδή ένα απλό CD ROM είχε σχεδόν την διπλάσια χωρητικότητα αποθήκευσης.
Ήρθε λοιπόν η ώρα του δικού μου P4 και για να μην ακολουθήσει το δρόμο του 486, αποφάσισα να “ασχοληθώ” λίγο με την τύχη του. Η μεγάλη χορηγία ήρθε από τον κουμπάρο μου. Μου έδωσε μια  μητρική κάρτα P4 μαζί με τις μνήμες, ένα τροφοδοτικό, και ένα DVD-R. Ψάχνοντας λοιπόν στα απομεινάρια παλιών υπολογιστών βρήκα μια κάρτα γραφικών, ένα σκληρό δίσκο, και όλα τα λοιπά παρελκόμενα, mouse, πληκτρολόγιο, οθόνη κτλ. 
Αφού βρήκα όλα τα απαραίτητα κομμάτια, το επόμενο στάδιο ήταν η σωστή τοποθέτησή τους μέσα σε ένα κουτί για να εξακριβώσω αν λειτουργούν. Κουτί για τον συγκεκριμένο τύπο υπολογιστή που προέκυψε από τη συναρμολόγηση φυσικά δεν είχα. Θυμήθηκα μια συζήτηση που είχα με το “μέγα χορηγό” περί κατασκευής διαφορετικών ή vintage κουτιών για υπολογιστές, «ακόμα και ένα άδειο κουτί χαρτιού Α4 κάνει τη δουλειά του στην τελική», ήταν το κεντρικό θέμα της συζήτησης. Έτσι και έγινε…ένα απλό άδειο κουτί χαρτιού Α4 έγινε το Pc Box μιας ολικής επαναφοράς ενός Pentium 4. Το αποτέλεσμα με εξέπληξε. Ο υπολογιστής λειτούργησε άψογα με πολύ καλές επιδόσεις με γνώμονα την ηλικία και την τεχνολογία του.
Η επιλογή μου όσον αφορά το λειτουργικό σύστημα δεν θα μπορούσε να είναι άλλη εκτός από τα Edubuntu 11.10. Έχω δοκιμάσει αρκετές φορές τα Ubuntu έχοντας αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Αυτή τη φορά διάλεξα τα Edubuntu (Educational Ubuntu), αφού δημιουργήθηκαν για παιδιά μικρής ηλικίας και όχι μόνο. Επειδή όμως ο σοφός λαός μας πιστεύει πως μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, δείτε μερικές εικόνες γιατί τελικά….η εικόνα μιλάει από μόνη της! 

Ετικέτες , , , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα