Σάββατο, 1 Ιουνίου 2013

Ξεκινώντας ένα λαχανόκηπο.

Καλημέρα σας και καλό μήνα! 
Ότι έβρεξε έβρεξε, ότι φύσηξε φύσηξε, το καλοκαίρι είναι γεγονός. Ούτε μουσεία ούτε ποδήλατα αυτή τη βδομάδα. Αποφάσισα να "βγάλω" στον αέρα του blog την πρώτη μας προσπάθεια για σπιτικό μποστάνι, λαχανόκηπος λοιπόν!!!
Η αλήθεια είναι πως το μοναδικό πράγμα που είχαμε σπείρει μέχρι πρότινος ήταν φακές σε βαμβάκι του Αγ. Σπυρίδωνα...κλασικό, και άντε το πολύ πολύ καμιά φασολιά.  Η αφορμή της ενασχόλησής μας με την καλλιέργεια (και που να ήταν και κάνα στρέμμα τι θα έγραφα)   ήταν ένα βίντεο που είδαμε στο youtube, "φυτεύω μαρούλια στο κήπο ή στη βεράντα". Αφού είδαμε αρκετά και διαβάσαμε άλλα τόσα DIY (φτιάξτο μόνος σου) πετύχαμε το παρακάτω αποτέλεσμα, για το οποίο είμαστε υπερήφανοι. Μην μου αρχίσετε τώρα τα γνωστά...τα έβαλες πολύ κοντά το ένα στο άλλο, δεν φτάνουν, είναι λίγα κ.α., είπαμε είναι η πρώτη μας προσπάθεια, η πρώτη επαφή με το άθλημα.  (βλέπε φωτογραφία Α1)Φωτογραφία Α1
 
Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στα μέσα Ιανουαρίου και όπως μπορείτε να δείτε δεν είναι ένας απλός λαχανόκηπος, αλλά ένα μικρό θερμοκήπιο. Το ολικό του μήκος είναι 2 μέτρα και 40 εκατοστά και το πλάτος του 1 μέτρο και 20 εκατοστά. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήσαμε:
  • Ξύλινα μαδέρια 12 X 240 (2 τεμάχια) & 12 Χ 120 (2 τεμάχια)
  • 15,40 μέτρα πλαστικός ελαστικός σωλήνας καλωδίων
  • Διάτρητη ταινία fixer 12εκ (για την στερέωση των πλαστικών σωλήνων στο ξύλινο πλαίσιο)
  • Πλαστικό κάλυμμα 2,50μ. Χ 5,00μ. (καλύτερα να περισσέψει παρά να λείψει πιστέψτε με) 
  • 25 λίτρα βελτιωτικό χώματος (το οποίο και ανακατέψαμε με αυτό που υπήρχε στο χώρο)
Μέσα σε αυτό το κομματάκι χωρέσαμε και καλλιεργήσαμε μέχρι αρχές Μαΐου: 38 μαρούλια, 20 ραπανάκια, 10 ρίζες σπανάκι, 8 καρότα, 6 φρέσκα κρεμμυδάκια  και λίγη αρωματική ρόκα. Δεν είναι η ποσότητα που θα σε τρελάνει, αλλά η όλη διαδικασία. Τώρα  για την αύξηση της παραγωγής, σας αναφέρω ότι αυτός ο λαχανόκηπος ήταν ο πρώτος, (γλυκαθήκαμε) δίπλα του υπάρχει σήμερα άλλος ένας στις ίδιες διαστάσεις και έχουμε ήδη ξεκινήσει τα μέτρα για τον τρίτο. Προς το παρόν πάρτε μια γεύση του εσωτερικού της πρώτης προσπάθειας. (Φωτογραφία Α2)


Φωτογραφία Α2

Λόγω του κρύου και των ισχυρών ανέμων που συχνά έχουμε στην περιοχή μας, η μικρή προσθήκη των τόξων και της πλαστικής μεμβράνης για τη μετατροπή του και σε μικρό θερμοκήπιο ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαία. Δεν θα είχε καταφέρει να βλαστήσει ούτε τσουκνίδα. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σας αναφέρω κάτι που δεν είναι ευδιάκριτο στη φωτογραφία. Στο πλαστικό κάλυμμα χρειάστηκε να ανοίξουμε αρκετές τρύπες για να υπάρχει επαρκής εξαερισμός, αφού το πρωί ήταν τόσο θαμπό από την υγρασία όπως τα τζάμια του αυτοκινήτου όταν βρέχει! Μετά από συνεχή παρακολούθηση πετύχαμε μια σχετικά καλή ισορροπία. Για τους πολύ τρελούς υπάρχουν και υργασιόμετρα, δεν τρελαθήκαμε τόσο πολύ ακόμα, ίσως του χρόνου. 
Σε επόμενη ανάρτηση θα ανεβάσουμε και τους δύο λαχανόκηπους με τα ζαρζαβατικά της εποχής, ντομάτες, ντοματάκια, πιπεριές, αγγούρια, κολοκύθια, μελιτζάνες και φυσικά το αγαπημένο και πιο εύκολο απ' όλα, το μαρούλι! Περιμένουμε να μεγαλώσουν λίγο ακόμα, να έχουμε και κάτι να δει ο φακός. Μέχρι τότε καλό μήνα και καλά μπάνια!!!

Παράδειγμα κατανομής (φωτογραφία Α3)

Φωτογραφία Α3


Ετικέτες , , ,

2 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger peps είπε...

Καλά...είναι απίθανο!! Πολύ μ' αρέσει!!! Να με προμηθεύσεις με φρέσκα λαχανικά...θα τα αξιοποιήσω!!χαχαχαχα

1 Ιουνίου 2013 - 5:35 μ.μ.

 
Ο χρήστης Blogger ignotus είπε...

Ναιιιιιι,ναι, είμαι σίγουρος θα τα αξιοποιήσεις και θα τα εκτιμήσεις, πιο φυσική παραγωγή, απλά δεν υπάρχει!! ;-)

2 Ιουνίου 2013 - 8:48 μ.μ.

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα