Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2014

Facebook με κανόνες ορθής χρήσης παρακαλώ!

     Τελευταία ανάρτηση πριν από ένα χρόνο, σχεδόν. Δεν πιέζομαι, από το να γράφω αδιάφορα κείμενα χωρίς λόγο καλύτερα ένα το χρόνο...τουλάχιστον!
     Είναι η τρίτη φορά που αναλύω τα (+) και τα (-) του fb. Η πρώτη φορά ήταν το 2007. Έχουν περάσει 7 χρόνια φαγούρας από τότε, γεμάτα, έτσι αυτό το καθόλου μικρό χρονικό διάστημα ζωής του fb στο διαδίκτυο μου έδωσε πολλά και διάφορα (+) και (-). Η οικονομία λέξεων στο κείμενο είναι από βαριά twitter-ίτιδα δεν κόβετε με τπτ!
     Θα ξεκινήσω από τα (+) για να κρατήσω τους φανατικούς οπαδούς του fb, για τους υπόλοιπους που ασπάστηκαν ήδη το αντικείμενο του θέματος της ανάρτησης, υπομονή!
     Όλα με το fb έγιναν πιο εύκολα, πιο γρήγορα, πιο άμεσα, όλα στο φως. Φωτογραφίες, video, κείμενα και σχόλια από παντού, τη στιγμή που συμβαίνει το καθετί. Παντρεύτηκες, γέννησες, πέρασες στις εξετάσεις, δουλεύεις στην Apple, βρήκες τον έρωτα των ονείρων σου, βρίσκεις γκόμενα/γκόμενο με (1) κλικ μέσα από χιλιάδες, κέρδισες το λόττο, βλέπεις φωτογραφίες της θείας/αδελφής/ξαδέρφης/εγγονού από την Αυστραλία και άλλα χιλιάδες που μπορεί ο καθένας από σας να συμπληρώσει, ο κατάλογος είναι αέναος, όλα στο tm (timeline) του fb. Αρκετοί φίλοι αύξησαν ακόμα και τις πωλήσεις των καταστημάτων τους μέσω αυτού. Ο μεγάλος αδερφός του διαδικτύου με την υπογραφή και τη σφραγίδα σου. Όλα καλά και ωραία, όλες οι επαφές, με (1) κλικ, σε (1) σελίδα, με (1) κωδικό, τι το μεμπτό μπορεί να πηγάζει μέσα από τα παραπάνω; 
    Το μεμπτό για μένα είναι η μη *ορθή χρήση του εργαλείου της επανάστασης της κοινωνικής δικτύωσης που ακούει στο όνομα fb. Ανήκω στη γενιά που έμαθε τι είναι chat μέσα από το mΙrc και παρακαλούσε να μην πέσει το dialup της Compulik σε video chat μέσω Messenger. Τότε το επιθυμητό ήταν η επικοινωνία, η πραγματική επικοινωνία. Σήμερα έχει πάρει τη θέση της η επιδειξιομανία.
     Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των "φίλων" στο fb, τόσο μεγαλύτερο το εύσημο της κοινωνικότητας. Βγάλε τα γενέθλιά σου από το fb και δες τους πραγματικούς σου φίλους. Φωτογραφίες και check in σε μαγαζιά, ο τάδε είναι τώρα "εκεί" και πίνει καφέ "αυτό", μαζί με τον "τάδε" και την "τάδε", για μένα αν δεν είσαι μαθητής όλα τα παραπάνω είναι kitsch και ξεπερασμένα. Δεν είμαι ούτε κρυψίνος, ούτε αντικοινωνικός, ούτε νοσταλγός της τεχνολογίας της επικοινωνίας των παρελθόντων ετών, αν και ήταν πιο ρομαντικά από τα σημερινά. Μου αρέσει το fb και διατηρώ ενεργό λογαριασμό όπως οι περισσότεροι, όμως το χρησιμοποιώ εγώ και δεν με χρησιμοποιεί αυτό, ή τουλάχιστον έτσι νομίζω.
    Ότι ανεβάζουμε στο διαδίκτυο μένει και μένει για πάντα. Το έχουν δει και το έχουν κατεβάσει τόσοι πολλοί που απλά δεν μας ανήκει πια, έχει φύγει από τον έλεγχό μας. Έλα μωρέ τώρα θα μου πεις, τι σε νοιάζει δεν είσαι κανένας διάσημος, να και αν το δουν, να κι αν δεν το δουν.  Διαφωνώ η προσωπική μου ζωή είναι προσωπική, δεν θέλω να την βλέπω σαν καθημερινή στήλη πιασμένη με μανταλάκια στο timeline του κουτσομπολίστικου διαδικτυακού περιοδικού HOME. Παν μέτρον άριστον, κάνω κάτι γιατί απλά μου αρέσει ή το κάνω μόνο και μόνο για να το δείξω; Η απόσταση μεταξύ των δύο είναι τεράστια, πιστέψτε με.
     Κλείνοντας γιατί είναι και καλοκαίρι και θέλω να πάω για καφέ, σας παραθέτω τη χειρότερη, την απαράδεκτη, την ανεκδιήγητη ερώτηση τρυπάνι που με ξυπνάει περισσότερο και από 2πλό σκέτο freddo espresso..."θύμισε μου, σε έχω φίλο στο facebook?"

*ορθή χρήση = σου λέει η εταιρία κινητής τηλεφωνίας, απεριόριστα λεπτά ομιλίας προς όλο το δίκτυο σύμφωνα με την πολιτική ορθής χρήσης (πχ 1.000 λεπτά και όχι μέχρι να λιώσει το το τηλέφωνο στο κεφάλι σας). 

Ετικέτες , , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα